četvrtak, 4. srpnja 2013.

Kako je Grinch ukrao Ego

Svi se sjećaju ovog crtića kad smo bili mulci. Mora da sam ga pogledao dvjesto puta. I uvijek mi je bio u kurcu taj Grinch, što je htio ukrasti Božić malim, običnim ljudima. Sad kad malo razmislim, nije on ni tako lud. Baš me zanima što bi bilo da im je uspio ukrasti to zadovoljstvo i da postoji nastavak priče. Mali, obični ljudi bez Božića? Zvuči hladno i bez srca.

Sad mi se čini da, ako se sjećate crtića, u onom trenutku kad je on odlučio spasiti saonice s darovima koje su visjele s litice, i kad mu se stavilo povećalo na grudi da se vidi kako srce raste i razbija okvire povećala, da nešto fali. Fali još jedno povećalo preko glave, da se vidi kako se mozak smanjuje. Uglavnom, Grinch nam nije uspio ukrasti Božić i tu je toj priči kraj.

Što se nastavlja na jednu drugu priču. Ok, zadržali smo si Božić, ali što smo onda izgubili...

Ego.

Paradoksalno zvuči, znači da je moguće.

Ego, ili ti ga sin iz 'otac, sin i duh sveti', ili ti ga svijest iz 'nadsvijest, svijest i podsvijest' je otkriven i prezentiran javnosti. Nije više začahuren unutar glava pojedinca zahvaljujući ponajviše onom tipu, kako se ono zove... da, Freudu i njegovom nećaku Edwardu Bernaysu. I ostalim jebivjetrima. Sve mi se čini da su dva svjetska rata kojima smo ukrasili prošlo stoljeće ukrali Ego. Ratna propaganda je pripremila teren, izorala njive i dizajnirala arsenal tehnoloških pomagala za žetvu. Falilo je sjeme. Sloboda. Između ostalog i ega. Ratovi su završili, a sve ostalo se nastavilo po starom, ratnom stanju. Mediji, propaganda i sistem. I kontrolirani uzgoj.

Ali taj ego, sin, ili ti ga svijest, da se primjetiti, je uvijek smješten u sredini. Između ida i superega, oca i duha svetog, nadsvijesti i podsvijesti... Ako se do te razine razumije i manipulira zakonom požude i zabrane unutar ličnosti, da se nadsviješću ulazi u podsvijest kako bi se nadalje dizajnirala krojaču prihvatljiva nadsvijest, svijest je ostala visjeti kao marioneta bez ikakve funkcije. Osim da se osjeća slobodnom. Manipulator i publika su preostali jedini bitni faktor igrokaza. Sloboda ega je zaokružena. Nema gdje, ali je slobodniji nego ikad.

„Keine mehr sind als diejenigen, die hoffnungslos fälschlicherweise glauben, dass sie frei sind versklavt“, rekao je Goethe, a prevedeno bi značilo „none are more hopelessly enslaved than those who falsely belive they are free.“ Ako se razumijemo.

Grinch nam nije ukrao Božić, ali nam je lapio slobodu, mamicu mu prefriganu.


Živio mozak!

Nema komentara:

Objavi komentar